25 Ağustos 2013 Pazar

Kurutucu Çalışma Prensibi Nedir?

Normal şartlarda bir ortamda hava içerisinde gözle görülemeyen su molekülleri (nem) bulunmaktadır. Kompresörler çalıştıklarında ortamdan çektikleri havayı sıkıştırırlar. Hava sıkıştırıldığında içerisindeki nem suya dönüşmektedir. Oluşan suyun bir kısmı hava tankına birikmektedir ve bir kısmıda tesisata taşınmaktadır. Ne kadar su oluşacağı hava koşulları, kompresörün bulunduğu yerin coğrafik konumu, iklim ve kompresörünüzün kapasitesi gibi çeşitli etkenlere bağlıdır.

Örneğin Akdeniz kıyılarında çalışan bir kompresörden ortaya çıkan su miktarı ile aynı zamanda, aynı kapasitede İç Anadoluda çalışan bir kompresörden ortaya çıkan su miktarı birbirinden farklıdır. Akdeniz bölgesi daha nemli bir bölge olduğu için burada daha çok su ortaya çıkmaktadır. Not: Kompresörden gelen hava metal üzerinde daha çok yoğuşacağından tesisatta kullanılan malzemenin yapısıda su oluşumuna etkendir. Yani metal borularla çekilmiş bir tesisat ile plastik boruyla çekilmiş tesisat arasında da su oluşumu açısından fark olabilmektedir. Bilindiği gibi su metale zarar vermekte paslanmasına yol açmaktadır. Ne gibi zararlar meydana gelebileceği sektöre göre değişmektedir.

Mesela sağlık sektöründe ve kaporta boya servislerinde tesisattan su gelmemesi için büyük özen gösterilirken atölyelerde temizlik amaçlı kullanılan kompresörlerde tesisattan su gelmesinin kullanıcı açısından bir zararı olmayabilir. İşte kurutucuların kullanım amacı tesisatta oluşan suyun ayrıştırılarak tesisattan atılmasını sağlamaktır. Kurutucular içlerindeki özel bir gazın devirdaim ettirilerek soğuk bir yapı oluşturulmasını ve bu yapı içerisinden kompresörden gelen havanın geçirilerek soğutulmasını sağlarlar. Soğuyan hava taşıdığı su moleküllerini kurutucu içerisinde bırakır. Daha sonra bu su kurutucudan dışarıya atılır. Klimalar, kurutucular, buzdolapları vb. gibi bir çok soğutucu için bu özel gazdan yararlanılmaktadır. Bu gazın sistem içerisinde devirdaim ettirilmesi de yine bir ekovat kompresör yardımıyla olmaktadır.