12 Eylül 2017 Salı

Başlıca Hava Kompresörü Tipleri Nelerdir Diyorsanız İşte Sorunuzun Cevabı

Başlıca Hava Kompresörü Tipleri

Hava kompresörlerinin yaygın olarak kullanılan üç temel tipi vardır:

- Pistonlu Kompresörler
- Vidalı Kompresörler
- Santrifüj (Turbo) Kompresörler

Bu temel tiplerden daha ayrıntılı olarak kompresörlerin farklılıkları :

- Kompresyon (Sıkıştırma/Basma) kademesi sayısı
- Soğutma yöntemi (hava, su, yağ)
- Sürme yöntemi (elektrik motoru, içten yanmalı motor, buhar, diğer)
- Yağlanma yöntemi (yağlı, yağsız)
- Standart (Hazır) Paket/Ünite veya Müşteriye Özel İmalat

Pozitif deplasmanlı kompresörler, havanın belli bir hacim içinde sıkıştırılmasıyla basıncın arttırılması ilkesine dayanır. Bu sıkıştırma, silindir içinde pistonun yer değiştirmesiyle ya da çeşitli şekillerdeki gövde ve içindeki rotor veya rotorların dönmesiyle gerçekleşir.

Atmosferden aldığı havayı sıkıştırarak basıncını arttıran makinalara hava kompresörü denir. Kompresörler, hava basıncını arttırmakta kullanılan yöntem bakımından pozitif deplasmanlı ve dinamik olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Atmosferden aldığı havayı sıkıştırarak basıncını arttıran makinalara hava kompresörü denir. Kompresörler, hava basıncını arttırmakta kullanılan yöntem bakımından pozitif deplasmanlı ve dinamik olmak üzere iki ana gruba ayrılır.

Bu gruptaki kompresörler piston, silindir, rotor ve gövde şekillerine veya adetlerine göre çeşitlere ayrılmaktadır. Dinamik kompresörler ise havanın türbinler yardımıyla yüksek hızlara getirilmesi ve daha sonra hızının düşürülerek basınç elde edilmesi prensibiyle çalışır. Genel olarak işletmelerde pozitif deplasmanlı kompresörler kullanılmaktadır. Çok yüksek (yaklaşık 50-60 m³/dk ve üstü) ve sabit hava debisi ihtiyaçlarında ise dinamik kompresörler tercih edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder