22 Aralık 2009 Salı

Yağsız kompresör malzemeleri

Yağsız kompresörler ilk imalata başlandığında pistonda ve salmastralarda kullanılan malzeme karbon idi. Daha sonra teflon malzemelerin çıkışı ve yağsız kompresörlerde de daha rahat ve güvenilir şekilde kullanılışı pistonlu tip kompresörlerde yağsız kompresör imalatını fazlalaştırmıştır. Bugün yağsız kompresör imalatında daha ziyade teflon ve sentetik malzemeler kullanılmaktadır. Teflon veya karbon malzemenin ikisi de paslanmaya karşı çok mukavimdir.
Çok kuru gazlarda (çiğlenme noktası -7°C’nin altında) karbon malzeme çok çabuk aşınmaktadır. Buna mukabil teflon çok alçak çiğlenme noktal, gazlarda, sürtünme basıncı alçak tutuldukça, çok iyi netice vermekte ve uzun ömürlü olmaktadır. Her iki malzemede kolay ve iyi işlenebilmektedir. Teflon malzemenin performansı ısı derecesi azaldıkça artmaktadır, bu bakımdan çok soğuk gazların basılmasında daha rahat kullanılmaktadır. Bu malzeme -150°C’a kadar çalışabilmektedir.
Yağsız kompresörlerden iyi netice alabilmek için piston silindirlerinin, yağlı kompresörlere oranla, çok daha hassas işlenmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder